A second unveiling on Wednesday 11 May 2022 saw the plaque awarded to Network Rail at the 2021 ceremony formally unveiled at Appledore station.
The restoration of the William Tress-designed station, which was undertaken to see a building that had lain largely unused for more than quarter of a century returned to commercial use, was the worthy recipient of the Southeastern Commercial Restoration Award at the 2021 National Railway Heritage Awards when they were announced at a ceremony held in London in early December 2021.
Externally the building had been cleaned and brickwork repointing carried out, as well as works to drainage goods. The interior had been thoughtfully refurbished with the former ticket office frontage screen refurbished but retained and all rooms finished with lime plaster. The upper floor is one open space but again the use of the lime plaster and restored boarded flooring, together with replacement period fireplaces has created a smart and flexible space. A tail has been provided in the drainage system to permit the addition of toilet facilities at first floor level in the future.

The unveiling group at Appledore with the plaque

The unveiling group at Appledore with the plaque; from left to right Mike Stanbury, former secretary of the NRHA, Scott Lee, from the contractors Brighton Homes, Malcolm Wood, NRHA trustee, David Baker, from the Network Rail Asset Management Team, Andy Savage MBE, chairman of the NRHA, and Robert Hayward, NRHA trustee. Paul Childs/Spheroview

designed by William Tress for the South Eastern Railway

The station here was also designed by William Tress for the South Eastern Railway, this time however in a restrained Italianate style, and completed in 1852. As the citation noted: ‘The overall impression of this entry is that the whole scheme has been planned and executed with care and with respect shown to the history of the building whilst adapting it for a new purpose with a small-business tenant.’ Paul Childs/Spheroview

The refurbished first floor accommodation

The refurbished first floor accommodation. Paul Childs/Spheroview

The restored former ticket office frontage

The restored former ticket office frontage. Paul Childs/Spheroview