Tuesday 17 April 2018 saw the official unveiling of the plaque awarded to Greater Anglia for the work completed at Cambridge station in the 2017 National Railway Heritage Awards. The work comprised two distinct – but complimentary – elements. The first was the careful refurbishment and repainting of the individual roundels that are a conspicuous feature of the main station façade. The second was more subtle and involved the identification and removal of redundant cabling along with the careful relocation of the required cabling to make sure that it was as neat and unobtrusive as possible.

The award, which was announced at the ceremony held at Merchant Taylors’ Hall in London, recognised that the work completed made a significant contribution to the much-improved overall look of the station. The work, whilst adding little to the actual operation of the structure, demonstrated a thoughtful and thorough approach to the railway heritage.

The work – which was one of a number of projects entered by Greater Anglia – was highlighted at the presentation in December when Steven Brindle commented: ‘Cambridge was one of a number of excellent schemes submitted by Greater Anglia. That one of the newest franchisees has recognised in this way the importance of the heritage environment in which it operates is exemplary and it is to be hoped that future franchisees will demonstrate a similar commitment.’

Cambridge plaque unveiled

The plaque at Cambridge station prior to unveiling with, left to right, John Ellis, chairman of the National Railway Heritage Awards, Jonathan James, of MTR, the sponsors of the award, and Colin MacConnachie, Enhancement Manager of Greater Anglia, on behalf of the entrants. 

 

Cambridge plaque unveiled

Greater Anglia entered two elements of restoration work completed at Cambridge station. One was the careful work completed to remove all redundant and intrusive cabling and to ensure that all required cabling was carefully located to minimise its visual impact.

 

Cambridge plaque unveiled

The other facet of the restoration work undertaken at Cambridge was the careful repair and repainting of the roundels that grace the station’s façade.